SPECIALE TOEPASSINGSNAALDEN
Het naaldsysteem DB x K5 is speciaal ontworpen voor gebruik in krachtige machines.
Naaldsysteem DB x K5 - voor hoge functionele betrouwbaarheid
Het naaldsysteem DB x K5 is speciaal ontworpen voor gebruik in krachtige machines. De belangrijkste overweging was het verminderen van overslaan steken en draadbreuk, maximale bescherming van draad en stof, evenals lus pick-up.
De versies
Met zijn buigweerstand staat zelfs de standaardversie van het naaldenysteem DB x K5 boven conventionele naaldsystemen die normaal bij borduren worden gebruikt. De constructieve kenmerken van de SAN® 1 GEBEDUR® en de titaniumnitridecoating bieden maximale slijtagebescherming met hoge stabiliteit. De bladconstructie van DB x K5 KK is hetzelfde als de standaardversie, maar de kortere schacht betekent dat de buigweerstand lager is.
Nog een naaldsysteem dat wordt gebruikt voor borduren
Samen met de DB x K5 wordt het naaldenysteem DB x 1 ook vaak gebruikt bij het borduren. Deze twee systemen verschillen alleen in de lengte van de punten en in de ooggrootte (voor details zie diagram). Naaldsysteem DB x 1 is geschikt, in het bijzonder in maat Nm 55, voor het naaien van zeer kleine letters en voor sequined borduren.
Vergelijking van naaldenstelsels DB x 1 en DB x K5‘
Functies:
1. Het versterkte blad verhoogt de stabiliteit van de naald, waardoor de naaldafbuiging en breuk verminderen.
2. Het nieuwe sjaalontwerp met sjaalafschuining leidt tot een betere lusopname, waardoor overspringende steken en naaldbreuk worden verminderd; bovendien beschermt het de haak.
3. De geoptimaliseerde geometrie tussen oog en sjaal verbetert ook de lusopname en vermindert verder het aantal overspringende steken.
4. Het grotere oog vereenvoudigt het inrijgen en vergemakkelijkt het glijden van de draad in het oog van de naald.
5. De GEBEDUR®-coating biedt maximale bescherming tegen slijtage.
Puntstijlen voor borduurwerk met één en meerdere koppen
Het standaardpunt op de DB x K5-naald – het RG-punt – is het punt dat het meest geschikt is voor vele soorten borduurstof. Meer veeleisende applicaties vereisen andere puntstijlen.
Normaal rond punt
Rond punt met een klein ballpoint
Licht ballpoint
Medium ballpoint
Voor het borduren van textiel, leer, kunstleer en gecoate textiel.
Universeel punt voor borduurwerk van gebreid en textielmateriaal zoals microfiber.
Voor borduurwerk van gebreide stoffen.
Voor borduren van elastisch of grofmazig naaigarnituur en tule.
Voorbeeld: fijn borduurwerk
Voorbeeld: conventioneel borduurwerk zonder specifieke vereisten
Voorbeeld: logo borduren op T-shirts
Voorbeeld: borduurwerk op tule
Veel voorkomende applicatieproblemen en probleemoplossing
Van materiële schade aan rimpelen: met de juiste producten en enkele nuttige tips en tricks van Groz-Beckert, worden naaiproblemen snel verholpen.
Stofbeschadiging tijdens het borduren van gebreid materiaal
Een van de meest voorkomende problemen bij het borduren van gebreide goederen is schade aan de stof. De oorzaken kunnen variëren:
- Naald is te dik
- Verkeerde-puntstijl
- Beschadigd naaldpunt.
Overmatige steekdichtheid, onjuiste oriëntatie van de stof en slechte garenskwaliteit – vanwege vezels die te kort of verwrongen zijn – kunnen de stof beschadigen. Om dit te voorkomen, is een naald met balpunt vereist. Het RG- of FFG-punt wordt aanbevolen voor fijne breisels, voor meer grof gebreid materiaal het FG punt.
Voorbeeld: breigarens scheuren bij doorboorde naaldpunten die te scherp of beschadigd zijn. Naalden die te dik zijn, strekken de lussen te breed uit en ze barsten open.
Oplossing: met naaldsysteem DB x K5 Nm 65 met RG-punt kunnen gebreide stoffen soepel en probleemloos worden geborduurd.
Onregelmatig borduuruiterlijk op geweven stof
Borduren op geweven stof resulteert vaak in een onregelmatig uiterlijk van het borduurontwerp veroorzaakt door onregelmatige draaddekking. De oorzaken zijn onder meer:
- Balpen te groot
- Naald te dun
- Lettering te klein
- Slechte kwaliteit van te borduren stof.
Voorbeeld: Naalddoorbuiging door een naald die te dun is of een balpen die te groot is, leidt tot een onregelmatig borduureffect.
Oplossing: Het gebruik van de DB x K5 Nm 75 met RG-punt garandeert topresultaten dankzij de hoge stabiliteit en precieze doordringing van de naald.
Aanbevelingen voor het borduren op leer
Snijpunten zijn niet geschikt voor borduurwerk van leer. Draadsnijden, perforatie van leer en ongelijke opening van de naaldopening bij het veranderen van de steekrichting zou het gevolg zijn. Het RG-punt is een bewezen performer voor fijn tot middelhard leer en het R-punt voor zeer hard leer. Bovendien is de kracht die vereist is voor het doorboren van leer van de naald relatief hoog, dus de naald moet zeer stabiel zijn.
Onregelmatig borduuruiterlijk op leer
Een slecht borduureffect op leer wordt vaak veroorzaakt door te kleine letters en een te hoge steekdichtheid. Maar een naald met een te dikke of slechte kwaliteit van het leer kan ook een slecht borduureffect veroorzaken.
Voorbeeld: met een snijpunt wordt een lengte- en dwarssnede gemaakt in het leer. In extreme gevallen kan het reeds geborduurde leer uitgesneden worden.
Oplossing: het gebruik van DB x K5 SAN® 1 GEBEDUR® Nm 75 leidt tot probleemloos borduren van leer. Het borduurwerk is gelijkmatig en compact
Samentrekken (gebobbeld) tijdens het bordureen.
Puckering treedt vooral op wanneer zeer fijne en dichte stof wordt geborduurd, bijvoorbeeld windjacks. Drie factoren moeten worden overwogen:
– Hoge steekdichtheid: hoe meer steken er in een ontwerp zitten, hoe sterker de rimpels.
– Draadmaat: Hoe dikker de draad, hoe meer uitgesproken de plooiing is.
– Draadspanning: hoe hoger de draadspanning, hoe meer de stof wordt getrokken, vooral bij lang satijn borduurwerk. Naaldgrootte heeft echter nauwelijks invloed op de mate van vochtafscheiding.
Voorbeeld: Gebobbeld steek.
Andere applicaties
Voor 3D, fijn borduurwerk en applicaties met Lurex-threads, biedt Groz-Beckert u de juiste antwoorden op veelgestelde vragen over dagelijks borduren
3D embroidery
Fijn borduurwerk
De kwaliteit van fijn borduurwerk is afhankelijk van verschillende factoren:
1. Hoe fijner de borduurbasis, hoe beter de stikresultaten. Fijne letters (≤ 5 mm) op gebreide stoffen zijn moeilijk of nauwelijks mogelijk.
2. Aanpassen van het stikprogramma (heeft een grote invloed op de kwaliteit)
3. Hoe fijner de gekozen letters, hoe fijner de draad.
4. Naalddikte: Nm 60-Nm 65
5. Puntvorm: fijne stof = R, gebreide stof = FFG of RG
6. Selectie van geschikte rug (niet-geweven) (om te stabiliseren)
Borduren met Lurex-draad
Wanneer Lurex-draad wordt gebruikt voor borduren, moet de naaldgrootte groot genoeg zijn om de Lurex-draad soepel door het oog van de naald te laten glijden. Anders kan de draad rafelen. De kwaliteit van het borduurprogramma is ook van groot belang. De hechtdichtheid moet niet te hoog worden ingesteld om te voorkomen dat de Lurex-draden elkaar beschadigen in de steekvorming.